Earthdog Vadászkutya Iskola

 

A vadászkutyák kialakulására azért volt az embernek szüksége, hogy kihasználja a kutyák vadáz képességeit, ami helyettesíti az ember gyenge érzékszerveit, vagy megkönnyítse a munkáját. A különböző nemzetek mind kialakították az adott környezeti adottságokhoz illő vadászkutya fajtákat. Nagy általánosságban megkülönböztetünk lövés elötti és lövés utáni munkára kitenyésztett vadászkutya fajtákat. Szükség volt olyan kutyákra amik felkutatják és jelzik a vadat és ezzel felkészülhet a vadász a lövésre. Majd megkeresik és össze is szedik az elejtett vadat. Ezek például a Vizslák. Más kutyák a lövés utáni munkára specializálódtak. Mint példáúl a Retrieverek, Spánielek, de ide sorolhatóak az utánkeresésre kitenyésztett fajták, mint például a vérebek. Ha megnézünk két vadászkutya fajtát kitenyésztő nemzetet, az Angolokat és a Németeket, megállapítható, hogy míg az Angolok minden vadászati fázisra külön fajtákat tenyésztettek ki, és ezekből is több félét (pl. Területenként, országrészenként mást) pl.: az Angol terierek, Spánielek, Retrieverek. A németek inkább azt tartották szem elött, hogy egy fajta, minnél több munkát el tudjon végezni, tehát mindenes vadászkutya legyen mint Pl.: a Tacskók, Jagd terrier, Német vizsla.

Jelenleg a vadászkutya fajtákat megjelenésük, munkavégzésük szerint fajtacsoportok szerint csoportoítjuk.

III. fajtacsoport: Terrierek
IV. fajtacsoport: Tacskók
V. fajtacsoport:  Lajkák
VI. fajtacsoport: Kopók, vérebek
VII. fajtacsoport: Vizslák, szetterek
VIII fajtacsoport: Retrieverek, spánielek
X. fajtacsoport  : Agarak

 

Utánkeresés:
Nagyvad utánkeresésére szinte minden vadászkutyát használhatunk, de elsősorban vérebeket, tacskókat és terriereket képzünk erre a feladatra. A vérebeket elsősorban hivatásos utánkeresők és vadásztársaságok használják akik folyamatosan tudnak nekik munkát biztosítani. Ők a hosszútávú és régi csapák specialistái. Esetenként több kilóméteres hajsza után állítják meg a vadat.
Akik nem tudnak vagy akarnak nagytestű vadászkutyát tartani, nem heti rendszerességgel kell keresniük, magukkal szeretnék vinni a lesre a vadászkutyájukat jobban tudjuk ajánlani a tacskókat vagy terriereket. A vadászkutya kiképzés során megtanítjuk a kutyánkat, hog biztosan kövesse a rálövés helyén felvett sebzett vad szagát. A megtaláláskor biztosan jelezze a vezető számára vagy a dermedtre csaholással vagy a dermedthez vezetéssel.


Kotorékozás: 
A behatárolt méret miatt itt csak kistesű vadászkutyát tudunk kiképezni erre a feladatra. Elsősorban tacskókat és terriereket használunk a róka és borz kotorékban való vadászatára. A vadászkutya kiképzés itt arra terjed ki, hogy megismertessük a kutyánkkal a keresett vadat, vadászkutyánk biztoan mozogjon a kotorékban és ott megkeresse a rókát vagy borzot és elősegítse a terítékre hozatalukat.


Vaddisznó hajtás:
Ahhoz, hogy a rejtőzködő életmódot folytató vaddisznót eredményesen terítékre tudjuk hozni nagyobb mennyiségben, hajtásokat rendeznek. Ebben van nagy segítségünkre a jól képzett vadászkutya. A vadászkutya kiképzés során megtanítjuk a kutyánknak, hogy hogyan viselkedjen a vaddal, behívható legyen. Legelterjettebben tacskókat, terriereket és kopókat használhatunk a vaddisznóhajtás során. 

 

Apróvad vadászat:
A tollas és szörmés apróvad vadászatakor nagyon fontos a jól képzett vadászkutya. Mind az apróvad felkutatásában nagy szerepe van a vadászkutyának, mind annak jelzésében vagy rejtekhelyének megmutatásában és a lövés utáni apportírozásában. A lőtt vad vízből való kihozatalánál sem nélkülözhetjük a kiképzett vadászkutyát. A csak sebzett vad felkutatására is vadászkutyát használunk. Az apróvad vadászat specialistái a vizslák, mert ők mind a felkutatásban, megmutatásban, apportírozásban és megkerseésben jeleskednek. A lövés utáni munkára a retrieverek, labradorok és spánielek lettek kitenyésztve.

 

 

 

 

 

 

Hírek

  • A honlapunk frissült
    2015-07-30 14:47:38

    Új designe-al, új információkkal és új cikkekkel várjuk látogatóinkat, hogy mégjobban megkönnyítsük a jelenlegi és leendő vadászkutya tulajdonosok mindennapjait.

Asztali nézet