Earthdog Vadászkutya Iskola

UTÁNKERESÉS, VÉRCSAPA MUNKA

 

 Utánkeresésről akkor beszélünk,amikor valamilyen okból nem sikerül terítékre hozni a vadat és az a lövés után elhagyja a rálövés helyét. Nagyon fontos, hogy az megsebbzett vadat minnél hamarabb megtaláljuk és megváltsuk a szenvedésétől.  Itt kap szerepet a vadászkutya. Mert a kutya nélkül legtöbb esetben elveszne a vad, ami azon felül, hogy feleslegesen megnyújtaná a szenvedést a kimúlás elött vagy megnyomorítva kellene élnie, maga a trófea és a hús is elveszne, ami gazdasági kárt is okoz. 
 
A nagyvadak utánkeresésére szinte minden vadászkutya kiképezhető, de természetesen ennek a "szakágnak" is vannak specialistái Pl.: a vérebek. Ide elsősorban három fajtát sorolunk, legalábbis a hazai vadászkultúránkban: A Hannoveri vérebet, a Bajorhegyi vérebet és az Alpoktáji tacskókopót. Angolszász országokban használják még az Angol vérebet vagy Bloodhundot. Ezeket a fajtákat hosszú idő alatt specializálták a nagyvad utánkeresésre. A szaglósejtjeik sokszorosa a többi fajtáknak. A Vérebek után a legtöbbet használt fajták a Tacskók és terrierek. Hogy ki, melyik fajtát választja sokmindenen múlik. Pl.: a legtöbbet keresett vad faja, hely kérdése stb. A Tacskók, terrierek a kis méreteik, kevesebb tartási költségük, könnyebb szállíthatóságuk miatt lehetnek vonzóbbak és a ha a legtöbbet keresett vad a vaddisznó vagy őz. A szarvas utánkeresők specialistái inkább a vérebek. Nem csak a   hosszabb keresési táv vagy idő miatt, hanem azért is mert egy Tacskó vagy terrier nehezbben tud megállítani egy szarvast és egyhelyben tartani.

 
Apróvad utánkeresésre inkább a Vizslákat, Retrievereket és Spánieleket használunk. Életszerűtlen lenne, ha az apróvad vadászaton külön utánkereső kutyákat tartanánk. Ezért azokat a kutyákat tanítjuk be amiket egyébként is használunk ezeken a vadászatokon.

Iskolánkban lehetőség van bentlakásos vadászkutya kiképzésre, vagy hétvégente alkalmankénti csoportos és egyéni oktatásra is.

 

 

 

Hírek

  • A honlapunk frissült
    2015-07-30 14:47:38

    Új designe-al, új információkkal és új cikkekkel várjuk látogatóinkat, hogy mégjobban megkönnyítsük a jelenlegi és leendő vadászkutya tulajdonosok mindennapjait.

Asztali nézet